Tlačiarne

Niekoľko tipov pre výber tlačiarne
 

Vývoj tlačiarní v poslednej dobe rýchlo napreduje a dá sa povedať, že sú čoraz výkonnejšie a využiteľnejšie. Dnešné tlačiarne dokážu dosahovať  pozoruhodné výsledky. Sú schopné tlačiť fotografie špičkovej kvality či tlačiť dokumenty vysokou rýchlosťou. Ponúkajú možnosti pripojenia nielen cez bežný USB kábel, ale taktiež cez LAN alebo WIFI. Teda s ľahkosťou ich pripojíme k domácej či firemnej sieti.

Ako teda vybrať najvhodnejšiu tlačiareň?  Vybrali sme niekoľko tipov, ktoré Vám výber určite uľahčia:


1.Venujte pozornosť spotrebnému materiálu. Veľa z nás má možno doma tlačiareň „zapadnutú prachom“, pretože je finančné náročné do nej pravidelne kupovať náplne.  Poznáte to. Originálny spotrebným materiál (tonery, atramentové kazety, cartridge)  nám na obaloch sľubuje  a garantuje určitý počet vytlačených strán. Po minutí náplne sa Vám však ten garantovaný počet vytlačených strán vôbec nepozdáva a rozhodne nemáte pocit, že ste sa mu čo i len priblížili. Má to svoje odôvodnenie.  Pri originálnej kazete  HP 301 black, ktorá je u nás veľmi rozšírená, výrobca garantuje vytlačenie 190 strán A4 formátu. Toto číslo je však len veľmi ťažko dosiahnuteľné. Výrobca tento počet strán garantuje iba pri nastavení najnižšej kvality tlače (tzv. Draft printing) a pri pokrytí tlače 5%  na A4. Takúto normovanú stranu si možno predstaviť ako napr. žiadosť o prijatie do zamestnania . Samozrejme, hrubé písmo, podčiarknuté texty sú v tomto prípade vylúčené. Takéto stránky sú skôr biele ako čierne. Realita je však iná a zákazníci vedia, že v originálnych kazetách je málo atramentu a stoja veľa peňazí. Veľakrát sada originálnych atramentových kaziet prevyšuje nákupnú cenu tlačiarne!

Preto odporúčame vyberať tlačiareň či multifunkčné zariadenie aj podľa toho, či je kompatibilná s CISS systémov alebo plniteľnými kazetami. Ak si nie ste istý výberom, kontaktujte nás emailom na tinta@tinta.sk a my Vám radi s výberom poradíme.

2.Vyhýbajte sa tlačiarňam, ktoré používajú kazety so „zabudovanou“ tlačovou hlavou. Ide o tlačiarne, ktoré sú zvyčajne tie najlacnejšie, najnižšie rady. Teoreticky je možné nájsť CISS systémy aj na takéto kazety, avšak nepracujú správne, problematicky sa inštalujú a vyžadujú si časté zásahy užívateľa.  Tlačiarne s kazetami so vstavanou tlačovou hlavou spoznáme jednoducho. Ide vždy iba o dve kazety – čiernu a farebnú(žltá, modrá, purpurová farba v jednej kazete). Takýmto typom sa vyhýbajte, ak chcete tlačiť pravidelne, vo väčších množstvách a nemáte peniaze na  drahé originálne kazety. Čo ušetríte pri kúpe tlačiarne, prerobíte pri kupovaná spotrebného materiálu. Preto odporúčame tlačiarne strednej stredy, kde je tlačová hlava zabudovaná  priamo v tlačiarni.  Tieto tlačiarne majú každú kazetu (farbu) samostatnú, teda pre každú farbu je samostatná kazeta (najčastejšie čierna, žltá, modrá, purpurová).  Samostatnými farbami dosahujete úsporu, nakoľko meníte iba tú kazetu, ktorá sa minula.  Ak sa Vám minie žltá farba v kazete so vstavanou tlačovou hlavou, musíte ju vymeniť celú, nakoľko Vám už nenamieša požadovaný farebný odtieň.

3.Tlačiareň alebo multifunkčné zariadenie? Ak ste ochotní priplatiť o niečo viac, vyberte si radšej multifunkčné zariadenie. Mnoho ľudí vraví, že multifunkčná tlačiareň má veľa funkcií, ktoré však ako celok nie sú kvalitné. Z našich skúseností však môžeme povedať, že to nie je pravda. Multifunkčné zariadenia sú rovnako spoľahlivé ako iba  samostatné  tlačiarne a veľmi často používajú aj rovnakú tlačovú techniku. Určite však uvítate radšej multifunkčné zariadenie keď budete potrebovať narýchlo oskenovať či okopírovať dokument.  Preto  by sme volili radšej multifunkčné zariadenie.

4.Atramentová alebo laserová tlačiareň? My sa prikláňame skôr  k atramentovým tlačiarňam. Sú flexibilnejšie, môžete tlačiť čiernobielo alebo farebne na rôzne povrchy (bežný papier, fotopapier, cd,dvd, plátno...),  na rôzne gramáže. Farebná tlač na laserových tlačiarňach je cenovo drahšia a zväčšia je možná iba na štandardný papier. Atramentové tlačiarne sú lacnejšie a z pravidla zaberajú menej miesta. Pre domácnosti či menšie kancelárie odporúčame zakúpiť atramentovú tlačiareň s parametrami, ktoré budú vyhovovať Vašim nárokom.

5.Podľa čoho vyberať atramentovú tlačiareň/multifukčné zariadenie pre domácnosť? Pravdepodobne budete chcieť na novej domácej tlačiarni tlačiť aj fotografie aj bežné dokumenty.  To dokážu všetky zariadenia.  Ak však chcete svoje zariadenie využívať komplexne a pravidelne, odporúčame vyberať tlačiarne strednej triedy. Využívajú viac farieb a teda aj výsledok bude kvalitnejší a vernejší. Oproti najlacnejším zariadeniam navyše dokážu tlačiť s vyššou rýchlosťou, majú LAN pripojenie či duplex pre obojstrannú tlač. Tieto zariadenia používajú úspornejšiu technológiu tlače a sú aj menej hlučné. Z aktuálnych modelov do domácností určite odporúčame napr. tlačiarne Canon MG5550 alebo Epson Stylus Photo 1500W.

6.Akú tlačiareň vybrať do kancelárie? V kancelárií oceníte určite multifunkčnú tlačiareň s rýchlejšou tlačou, s duplexom (obojstranná tlač) a faxom. Pravdepodobne budete tlačiť veľa dokumentov, často obojstranných (pre úsporu papiera), preto by nemal duplex chýbať.  No a fax ešte stále zostáva dôležitým spôsobom komunikácie v obchodnom styku. Keďže v kancelárii je predpoklad, že tlačiareň bude využívať viacero ľudí, uistite sa, že bude možné tlačiareň pripojiť k internetovej sieti  či už prostredníctvom kábla (LAN) alebo bezdrôtovej technológie (WIFI). Z osvedčených  kancelárskych multifunkčných zariadení možno spomenúť HP Officejet 6500/7500, Epson PX720/PX820.

S výberom vhodnej tlačiarne Vám radi pomôžeme. Kontaktujte nás emailom na tinta@tinta.sk

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.