Plniteľné sady kaziet

Zvyčajne odporúčame dva druhy produktov tým, ktorí chcú ušetriť na atramentovej tlači čo najviac a to:

Plniteľné kazety alebo Ciss systémy tlače.

Ciss odporúčame skôr pre zákazníkov, ktorý tlačia často a nárazovo veľmi veľa obrázkov či dokumentov. Ciss využije naplno najčastejšie menšia kancelária alebo veľká rodina. Častá tlač sa odporúča aj preto, lebo tlačiareň s inštalovaným ciss systémom má niekoľko hadičiek a ich niekoľko týždňová, či mesačná nečinnosť môže spôsobiť stvrdnutie alebo zaschnutie atramentu v nich. Preto pri ciss systémoch odporúčame preventívne vytlačiť raz za týždeň aspon jednu A4-ku. Vyhnete sa tým problémom so zasychaním atramentu v hadičkách či tryskách tlačovej hlavy.

Fantastickou a aj lacnejšou alternatívou pre ciss sú špeciálne plniteľné kazety. Ide o kazety s tvarom bežných atramentových kaziet. Rozdiel je v priehľadnom tele, vďaka ktorému bez problémov skontrolujeme množstvo atramentu v plniteľnej kazete. Plniteľné kazety vo väčšine prípadov majú namiesto obyčajných „jednorázových“ čipov špeciálne – autoresetovateľné (tzv. ARC čipy). Tieto čipy fungujú tak, že ak Vám začne tlačiareň signalizovať nízku hladinu atramentu, vytiahneme ju z tlačovej hlavy. Po pár sekundách vložíme kazetu naspäť do tlačiarne. Plniteľná kazeta následne opäť hlási plnú kazetu.

Pri niektorých typoch (najmä HP plniteľných kazetách) sa stretávame aj s tzv. permanentnými čipmi. Hovorí sa im aj "večné čipy". Večné čipy preto, lebo čipy hlásia stále rovnakú hladinu atramentu, najčastejšie plný stav zásobníkov. Ten skutočný stav si je však potrebné vizuálne skontrolovať a v prípade potreby plniteľnú kazetu doplniť.

Cena tlače na A4 vychádza pri ciss aj plniteľných kazetách rovnako. Hlavným rozdielom a nevýhodou oproti plniteľným kazetám je potreba častejšieho dopĺňania atramentov. Výhodou je zase nižšia nadobúdacia cena a jednoduchšie použitie.  Odporúčame ich pre tých, ktorý netlačia nárazovo stovky dokumentov či fotografii, avšak tlačia v menšom množstve a pravidelne.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.